N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Interview
Internationaal recht De Armeense Nariné Ghazaryan is persoonlijk betrokken bij Nagorno-Karabach: haar ouders vluchtten er vorige week vandaan. Maar ze kijkt ook naar de kwestie als universitair hoofddocent internationaal recht. „Azerbeidzjan is de grote agressor.”
Lang houdt ze het vol om professioneel over de kwestie te praten, maar tegen het eind breekt ze toch. De ouders van Nariné Ghazaryan, universitair hoofddocent internationaal en Europees recht aan de Radboud Universiteit Nijmegen, waren de ochtend van het gesprek in de Armeense hoofdstad Jerevan aangekomen, na een vijftig uur durende tocht uit Nagorno-Karabach. „Of de gebeurtenissen mij raken? Dat is te zwak uitgedrukt. Ik hou het maar net vol.”
Lees ook Er komt een schrijnende exodus op gang uit Nagorno-Karabach
Ghazaryan vertelt over de dode mensen die haar ouders onderweg hebben gezien, over de baby’s die op de vlucht geboren werden. Over de mensen die voor hun vlucht geen kans meer zagen om naar lichamen van geliefden te zoeken. Tot zover, zegt de 42-jarige jurist, het ‘vrijwillige’ karakter van de exodus uit de enclave. De gevluchte Armeniërs renden simpelweg voor hun leven.
Ondanks haar persoonlijke betrokkenheid wil ze benadrukken dat ze dit gesprek over de juridische status van de gebeurtenissen voert als academicus aan de Radboud Universiteit, een wetenschapper die veel over het onderwerp gepubliceerd heeft. Ghazaryan is een Armeense die volmondig erkent dat ook haar thuisland in het verleden het internationaal recht heeft geschonden, bijvoorbeeld toen het in de jaren negentig Azerbeidzjaanse gebieden rondom de enclave bezette. „Maar dat neemt niet weg dat Azerbeidzjan nu de grote agressor is, door met militaire macht zijn zin door te drukken.”
Hoe kwalificeert u de acties van Azerbeidzjan vanuit internationaalrechtelijk perspectief?
Nariné Ghazaryan: „Wat Azerbeidzjan de afgelopen jaren heeft gedaan, het bombarderen van bewoonde gebieden, het mikken op ziekenhuizen, het binnenvallen van Armenië zelf, het executeren van Armeense soldaten, het in stukken scheuren van die lichamen: dat zijn oorlogsmisdaden. En wat er nu in Nagorno-Karabach gebeurt, is etnische zuivering.”
De internationale gemeenschap riep de afgelopen jaren beide partijen vaak op om in te binden. Verbaast u dat?
„Nee. Azerbeidzjan heeft intensief voor zijn standpunten gelobbyd, onder meer door politici om te kopen om zo hun kritiek op het land te matigen. Dat heeft geleid tot dominantie van het verhaal dat Nagorno-Karabach Azerbeidzjaans grondgebied is. Voor de goede orde: dat is het ook. Maar een ander verhaal werd daarmee naar de achtergrond verdreven: dat de Armeniërs in Nagorno-Karabach het recht hadden op zelfbeschikking.
„In 2016, in 2020 en vorige week heeft Azerbeidzjan die minderheid, die zelfbestuur had, met militaire middelen aangevallen. Dat is een duidelijke schending van het internationaal recht. Er werd genocidaal over de inwoners van Nagorno-Karabach gesproken: ze werden afgeschilderd als varkens, honden, wilden en indringers. Maar de internationale gemeenschap veroordeelde Azerbeidzjan niet. Ze bleef haar loze woorden herhalen dat de rechten en veiligheid van de Armeense minderheid gerespecteerd moesten worden.
„Azerbeidzjan heeft zich aan geen enkele belofte van het vredesproces van drie jaar geleden gehouden. De afgelopen negen maanden heeft het de toegangsweg tot de enclave geblokkeerd en daarmee honger ingezet als een manier om een minderheidsgroep te vernietigen. En weer keek de wereld de andere kant op. Ook toen het Internationaal Gerechtshof oordeelde dat Azerbeidzjan de blokkade moest opheffen. En ook toen Luis Moreno Ocampo, de voormalige hoofdaanklager bij het Internationaal Strafhof, waarschuwde voor de genocide die aanstaande was. Zelfs nu, na de exodus, zijn er alleen veroordelingen, maar geen consequenties.”
Hoe verklaart u dat de internationale gemeenschap geen actie ondernam tegen Azerbeidzjan?
„Bekend is natuurlijk dat Azerbeidzjan energie levert aan Europa. Maar er speelt nog iets anders: de Europese Unie is erg voorzichtig om op te treden in de post-Sovjet-staten, omdat ze dat toch een beetje als de Russische achtertuin beschouwt. Zie ook het gebrek aan veroordeling toen Rusland in 2014 de Krim innam.
„Wanneer voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie met Azerbeidzjan spreekt, refereert ze nooit aan de mensenrechtensituatie. Europa wil liever in gesprek blijven dan dat het landen aanspreekt op mensenrechten, democratie of de rechtsstaat.”
Wat zou de internationale gemeenschap moeten doen, wat u betreft?
„Sancties zouden werken. Doordat de Azerbeidzjaanse economie grotendeels op fossiele brandstoffen draait, zouden sancties het land hard raken. Zelfs dreigen met sancties zou al werken.”
Is Azerbeidzjan tevreden, nu de Armeniërs uit Nagorno-Karabach vertrokken zijn?
„Nee. De militaire honger is niet gestild. De volgende stap zal de verovering zijn van Sjunik, de Armeense provincie die tussen de twee delen van Azerbeidzjan in ligt. Dit zou twee doelen dienen: er zou territoriale eenheid ontstaan en Azerbeidzjan zou zo ook Iran van Armenië afsnijden.
Lees ook De val van Nagorno-Karabach is een opsteker voor Ilham Aliyev
„De Turkse president Recep Tayyip Erdogan en zijn Azerbeidzjaanse ambtsgenoot Ilham Aliyev hebben het erover dat ze het werk van hun overgrootouders willen voltooien. Dit gaat over de ideologie van de ‘pan-Turkse gordel’: territoriale continuïteit tussen Turkije en de rest van de Turkse wereld, waartoe behalve Azerbeidzjan ook Centraal-Azië behoort. Armenië ligt daarbij in de weg, dat zeggen ze ook openlijk. In de Azerbeidzjaanse media en in de overheidscommunicatie bestaat Armenië niet, daar heet het ‘West-Azerbeidzjan’. Het is tijd om wakker te worden: deze plannen zouden een voortzetting betekenen van de Armeense genocide, van een eeuw geleden. En Armenië kan zichzelf niet verdedigen. Turkije en Azerbeidzjan zijn militair oppermachtig.”
In de Azerbeidzjaanse media en in de overheidscommunicatie bestaat Armenië niet, daar heet het ‘West-Azerbeidzjan’
Volgens het internationaal recht mag een land niet met militaire middelen een stuk land van de buren veroveren. Is er iets verschoven sinds de inname van de Krim door Rusland?
„Absoluut. Eerder al zelfs, in 2008, toen Rusland de facto Zuid-Ossetië veroverde op Georgië. De internationaalrechtelijke standaarden verkruimelen. Dat komt ook doordat de internationale gemeenschap er niet tegen optreedt. De boodschap die daarvan uitgaat is dat je dus wél militaire macht mag gebruiken om conflicten op te lossen. Armenië is de kanarie in de kolenmijn voor wat er op meer plekken in de wereld gebeurt. Zoals Martin Luther King zei: ‘Onrecht waar dan ook is een bedreiging voor de gerechtigheid overal’. En het systeem van de Verenigde Naties is verlamd, doordat Rusland alles kan vetoën.”
Bent u niet bang dat men uw woorden gekleurd zal vinden?
„Dat risico bestaat, maar ik probeer ook altijd oog te houden voor de Azerbeidzjaanse kant van de zaak. Toen Armenië de gebieden rond Nagorno-Karabach bezette, vond daar een etnische zuivering van Azerbeidzjanen plaats. De geschiedenis van het gebied wordt getekend door een grote mislukking van de internationale gemeenschap om levens te redden, ook aan Azerbeidzjaanse kant. En ook nu heb ik te doen met de soldaten die Azerbeidzjan inzet. Ze rekruteren vooral onder de Talysh, een Perzische minderheid uit het zuiden van het land die geen culturele rechten geniet. Die achttien- en negentienjarigen moeten namens het Azerbeidzjaanse leger het vuile werk opknappen.”
Hoe gaat het nu met uw ouders?
„Naar omstandigheden goed. Ik ga ze deze week opzoeken in Jerevan. Ik ben blij dat ze het overleefd hebben.”